De prin bazarul spiritual

Recunosc. Nu mă pot abţine. Şi împotriva îndemnului lui Krishnamurti de a observa fără a judeca, în astfel de cazuri cred că e mult mai sănătoasă o bombăneală făţisă decât o imaculată indiferenţă. Te poţi întreba metafizic, cum e cu putinţă o asemenea diversitate de inepţii, aberaţii, escrocherii, lipsă de cultură elementară şi bun simţ. Poţi răspunde, de pildă că, în ultimă instanţă, dacă legile Stupidity-expandingUniversului permit complexitatea şi diversitatea lumii de la expansiunea Hubble şi constanta de structură fină la molecula ADN şi mielinizarea neuronală, atunci permit şi prostia neţărmurită. Ele vin împreună, ca posibilităţi înfrăţite. Şi nicăieri pe lumea asta nu e mai mare densitatea inepţiilor, decât în mediile spirituale. Aşa zis spirituale. Sau poţi răspunde mai simplu, ca personajul lui Dostoievski din “Însemnări din subterană”, care spunea că “Omul e prost, fenomenal de prost”.

Exemplele de mai jos sunt autentice şi reale, iar oamenii ce participă la ele sunt la fel de reali, cu membre, cap şi trunchi, organe interne, sistem nervos central, miliarde de neuroni şi posibilităţi de exprimare. Nu este vreun scenariu închipuit al celei mai proaste versiuni ale lumilor posibile. Să ne minunăm, râzând sau întristându-ne, fiecare după sufletul său.

O doamnă autointitulată “terapeut”, propune protecţii insolite. Vă va învăta în schimbul a 477 lei cum să vă protejati “energetic”. Din cuprinsul cursului se pare că veti afla despre “Eliberarea credințelor limitative despreprotectie energetica protecție, siguranță și putere personală/ Activarea afirmațiilor pozitive și a mantrelor de protecție/ Lucrul cu acele cristale care au misiunea/puterea de a ne proteja/ Aflarea unor rugăciuni și mantre specifice protecției energetice“, şi musai.. “iniţiere” (se putea să lipsească?). Beneficiile, căci asta urmăresc toate cursurile pseudo-spirituale, sunt înşirate ca crenvurstii în faţa unui carnivor hamesit:

” Vei afla de ce este necesar să-ți faci protecție
• Vei primi confirmări/afla la ce nivel de conștiință ești, și vei afla care sunt metodele de protecție cele mai potrivite pentru tine
• Vei dobândi câteva metode, vei afla mai multe despre cum să folosești discernământul (!!!- n.a) și cât de necesar este
• Vei afla câteva metode de protecție la care vei putea apela zi de zi în viața ta, în funcție de situația, problema pe care o ai
• Te dezvolți nu doar personal, ci și spiritual. Te vei simți mai ușor, mai curat, mai luminos. ”

..într-adevar mai uşor, cu buzunare mai uşoare…

O anume “şcoala Atlantida” ne promite răspunsuri la întrebările noastre despre “viată, sănătate, iubire”, precum şi “mesaje de la îngeri, călăuzire, energie vindecătoare la distanţă şi în plus vom descoperi împreună o viaţă conştientă şi spirituală”. Sunt asteptaţi în grup atât maestri, cât şi cei ce “au nevoie de călăuzire”. Cu un lucru putem fi de acord aici: cei prezenti la aşa ceva au neaparat nevoie de călăuzire, dar de cu totul altă natură, adică de călăuzirea bunului simt, educatiei, gândirii critice.   Cum gura păcătosului adevăr grăieste, aceeaşi scoală ne spune că ne va “învăţa tot ce ţine de spiritualitate: astrologie, numerologie, terapii alternative etc. “. Dacă spiritualitatea ar avea aceste chipuri hâde, toate oglinzile s-ar ruşina.

Într-un colţ colorat al bazarului spiritual, esti invitat în schimbul a 110 lei la un “atelier de vindecare prin intermediul unui exerciţiu de regresie, sub protecţia spaţiului sacru samanic.”. Demersul acestui atelier exotic constă în călătoria în 3 trei vieţi anterioare, şi anume “în viaţa în care ai suferit cel mai mult, în care ai avut cea mai mare putere şi cunoaştere, dar ai abuzat de ea; şi în care ai avut cea mai mare putere şi cunoaştere şi te-ai folosit de ea, ca să-i serveşti pe ceilalţi. “. Dacă cumva, ca tot omul, de la Platon la Heidegger, ai mari nedumeriri in privinta tematicii mortii, află că subiectul a fost rezolvat :

“După decesul fizic, părăsim lumea vizibilă şi intrăm în cea invizibilă. Sufletul nostru se întoarce la râul conştiinţei mai extinse – cea a lui Dumnezeu. Ne păstrăm amintirile, dar ele sunt în subconştientul nostru, astfel încât nu suntem conştienţi de ele. Aceste amintiri sunt codate în a opta chakră şi încep să existe în Corpul nostru energetic de Lumina şi în celulele şi ţesuturile corpului, atunci când ne reîncarnăm. (Alberto Villoldo)”.

Profund, nu? Totul e să vă spalati bine chakra.

În bazarul spiritual, cu mare pompă se cocoţă pe tarabă Rune Heivang,  un personaj cu un discurs anost ce reuseşte o crontraperformantă greu de egalat. Filosofii de viaţă şi viziuni non-dualiste orientale (Vedanta, Shivaismul cashmirian, anumite filoane de sorginte budistă), extrem de interesante şi germinative pentru cei ce se apleacă asupra lor, devin, în mâna acestui personaj, nişte banalităţi crase, un curs scurt de iluminare rapidă în varianta corporatistă. În câteva zile, poţi descoperi ceea ce fizica modernă încă nu a aflat: iluminarea poate fi convertită nu doar în volRune Heivangţi, ci şi în bani, exact 1250 de lei. Pe pagina sa de prezentare norvegianul Rune propune o involuntară obsesie a propriei fiinte, el doar dorind “să fie fericit. Şi nu oricum, ci din nimic, şi tot timpul! Tare obositor trebuie sa fie. Rune e un fel de Deepak Chopra, mult mai plictisitor, reuşind să spună atât de puţin vorbind(scriind) foarte mult. La fel ca primul, habar nu are fizică şi deformează interpretările filosofice ale mecanicii cuantice, aberând nonşalant (doar “dă bine”, nu?) :

Acordează-ți frecvența cu realitatea pe care o dorești

Oamenii de știință care studiază mecanica cuantică ne spun că o particulă va fi întotdeauna exact ce crezi tu că va fi. Deci, comportamentul particulelor are totul de-a face cu observatorul. Acordează-ți frecvența cu realitatea pe care o dorești și n-ai să ai încotro… ajungi să trăiești acea realitate; nu se poate altfel. Asta este fizica. Când ai sentimentul că „NU este posibil”, asta îți aduce un anume mod de viață. Dar acesta-i doar un sentiment. Dacă-l schimbi, descoperi o nouă stare și un fel nou de a-ți trăi viața. Când îți schimbi emoția pe frecvența lui „totul ESTE posibil” asta te duce la un alt mod de viață, nu-i așa? Trăiești în nivelul oportunităților, amintindu-ți posibilitățile infinite și că există întotdeauna soluții, nu probleme – și asta-i starea ta naturală de Prezență.”

Ce să mai spui..cuantic, nu?

La înţelepciunea de tarabă mai găseşti: “Secretele Manifestării Conştiente.  Legi, principii & aplicaţii practice”(foarte populara “lege a atractiei”, probabil atracţia banilor din portofelele naivilor), “Portalul maestrului interior” ( promite printre altele “Vindecări și activării ADN” şi “sentimente autentice de întoarcere ACASA și întâlnirea cu familia galactică”, “mesaje de la ființele de Lumină”), Cursuri “Acces Bars”, “Constelaţii familiale” (pseudopsihologie, un fel de variantă new-age a îndemnului cristic “Iubeşte-ţi duşmanul”), “Yoga şi arta senzualităţii sacre”, “Eliberarea de emoţii cu uleiuri esentiale terapeutice”, “Reîntoarcerea acasă- tabără spirituală” (cursantilor li se promite, în schimbul a 300 de lei, activarea celor 7 chakras-uri şi clarviziunea!), “Un nou salt al conştiinţei”,  “Seminţele abundenţei” etc. Epic, nu? Nu lipseşte evident, avalanşa de variante pseudo-yoghine, fiecare cu promisiunile lor; ca în politică sau în publicitate, dar nu ca în yoga.

La sfârşitul secolului al XIX- lea şi începutul secolului al XX-lea, yoga şi filosofiile orientale erau un tărâm fascinant pentru mulţi intelectuali. După mai bine de o sută de ani de la popularizarea lor în Occident graţie câtorva orientalişti entuziaşti, vulgarizarea a adus efecte neplăcute şi devastatoare. Cu cât te plimbi mai mult prin bazarul pseudo-spiritual, cu atât rişti să îţi pierzi încrederea în posibilitatea inteligenţei speciei noastre. Bazarul e imens, se extinde ameninţător cu viteza întunericului (moral şi spiritual), amăgeşte şi dezamăgeşte suflete ce caută o fărâmă de sens.Vorbăria vagă cucereşte minţile deschise, prea deschise, mult prea deschise.. atât de deschise încât coerenţa, ordinea şi luciditatea s-au evaporat cu totul.

Cum ii place unui prieten să spună, yoga a intrat în adormire.

vishnu in yoga nidra

Leave a Reply