Suntem bombardati cu tot felul de sugestii privind intarirea sistemului imunitar: de la ciuperci minune venite din Himalaya pana la retete autohtone care mai de care mai laudaroase. Nu lipsesc nici medicamentele clasice, nici infuzia suprasaturata de verzituri naturiste, nici chiar pilulele homeopate de zahar chior cu pretentii terapeutice. Mai pe scurt, bani aruncati aiurea, intr-o industrie gigantica ce profita de pe urma celor slabiti trupeste. De altfel, cei ce se ocupa cu imonologia stiu foarte bine ca sistemul imunitar reprezinta o structura extrem de complexa, prea putin inteleasa. Un medic specialist in domeniu chiar spunea ca a te juca cu imunitatea este ca si cum te-ai juca cu centrala de la Cernavoda.
Exista insa o metoda valida de a intari sistemul imunitar si de a ne feri de raceli, gripe si viroze.
In practicile orientale, fie ca e vorba de yoga tibetana sau de ritualul de purificare misogi din shintoism, un rol tonic in igiena interioara il are dusul rece. Sub cascada daca se poate, daca nu, in lipsa acesteia, este utila si cada din apartament. Apa, cat mai rece. Nu va menajati, si linistiti-va, nu veti raci! Totul este sa depasiti inconfortul initial, teama de a nu raci, precum si frica de senzatiile reci. Mai bine sa le spunem racoaroase, tonice, trezitoare 🙂 . Frica de frig este mai daunatoare decat frigul insusi.
Pentru a respecta acomodarea graduala puteti incepe punand jetul de apa intai pe un picior printr-o miscare ascendenta de-a lungul fetei interne de la maleola gleznei pana la coapsa, iar apoi coborand incepand pe partea lateral exterioara. 12 sau 20 de astfel de cicluri, suficiente pentru a trezi senzatiile proaspete in membrul lucrat. Apoi se trece la celalalt picior, apoi bratele pe rand, dupa care zona ombilicala si subombilicala(hara, conform gandirii japoneze) si in fine, toracele, spatele, si apoi in voie pe tot corpul.
Cu cat apa este mai rece cu atat acomodarea va fi mai rapida, preferabila fiind o temperatura de 5 grade, decat una de 15! De asemenea, lasati respiratia sa isi urmeze propriul ritm. Doar urmariti-o in acele momente invatand de la ea si veti sti ce sa faceti in miezul unei ierni naprasnice.
Un element important este acela de a ramane destinsi sub apa rece. Relaxati orice tentinta de adunare, de crispare a muschilor, de cocosare a corpului. Simtiti senzatiile ca senzatii, fara conotatiile de judecata, fara „imi place, nu-mi place”, fara descrieri „personale”; urmati pe viu indemnul lui Krishnamurti care spunea ca cea mai nobila forma de inteligenta este observarea fara judecata.
Ramaneti suficient timp cat sa apara starea de confort. Da, starea de confort in apa rece apare dupa cateva minute, sangele retragandu-se dinspre extremitati inspre organe. Mai ramaneti 1-2 minute dupa care puteti iesi. Imbracati-va bine apoi (chiar daca va este cald!), si profitati de prilejul senzatiilor mentolate ce impanzesc intregul corp. Simtiti-va in propria piele, in propriul corp. Observati-va si dispozitia interioara. E la fel cu cea de dinaintea dusului? Cum spunea un real profesor de yoga,”mira-m-as..”