Salutul Soarelui

Înconjurat de frigul trezitor, yoghinul contempla dimineaţa. Între brazi înzăpeziţi, ardea din el însuşi. Pe măsură ce se consuma pe sine, propria fiinţă se golea de trecutul personal, receptând prospeţimea vieţii şi claritatea clipei. Uita de marasmul cotidian, de propria viaţă trăită, de trecut, istorie, memorie şi tot ce e contemporan. Deşi toate astea erau recente cronologic, în constiinţa lui păreau vechi, îndepărtate, ca un vis abia amintit. Mirarea însoţea spectacolul propriilor senzaţii. Aerul răcoros îmbrăţisa pielea expusă frigului, pulberea de zăpadă vânturată periodic se topea pe corpul incandescent, păsările cântau bucuria simplului fapt de a fi. Privirea liberă spre orizont întâlnea munţi de cristal a căror origini păreau a fi seninătatea încrezătoare şi o linişte megalitică. Într-o temporalitate suspendată, freamătul organic, mirosul nostalgic al zăpezii şi firescul pădurii deveniseră prezenţă. Un tablou imaculat în care Soarele se strecoară printre piscurile de cristal. Razele sale ca un avatar divin împânzesc spaţiul, aerul şi sufletul contemplatorului. După câteva minute de aşteptare, când timpul a devenit perceptibil în chipul culorilor cerului, iată în sfârşit Soarele strălucind deasupra munţilor. Măreţ, egal cu sine însuşi, într-o ordine perfectă, neclintit din drumul său, răspândind în jur trimful eternităţii. Muritorii din poiana înzăpezită primeau căldura măreţului astru, a cărui lumină nu însemna doar câteva grade termice în plus, ci şi bucurie, mai ales bucurie exaltantă, recunoştiinţă şi redescoperire a miraculosului fapt de a exista.

Aşa începe o zi bună.

Toate astea sunt trăite în orice salut al Soarelui. Să-l urmărim pe Maurice celebrând Soarele, lumina şi viaţa.

Continuitate si prezenta

În Rig Veda se spune că zeul solar Varuna a fost primul creator și păstrător al legilor. Dacă nu ar exista omniprezența acestor legi, continuitatea ar fi întreruptă, iar universul ar intra în neant. Cu ajutorul unui stâlp cosmic (skhamba), Varuna menține ordinea între cer și pământ. Acest stâlp este susținătorul lumii, „spijinitorul” cu care uneori se și identifică zeul suprem. În mitologia vedstalpul lui Vodaică există un adevărat „transfer” de atribute între diversele divinități, rând pe rând ele apelând la acest stâlp cosmic pentru a menține ordinea. În el sălășluiesc (conform Atharva Veda) cei 33 de zei ai panteonului vedic, în el se află Ființa (sat) și ne-Fiinta (asat), moartea și nemurirea, ba chiar și însuși Brahman (principiul suprem deopotrivă imanent și transcendent). Continuitatea este un atribut al spiritului, o calitate esențială a registrelor înalte ale existenței, „un substitut de veșnicie” cum spunea Vasile Lovinescu. Continue reading “Continuitate si prezenta”

Impactul practicilor yoghine asupra sănătății

Mai multe grupuri de cercetători s-au aplecat cu cogniția riguroasă și instrumentele măsurătorii să observe și să înțeleagă practici meditative și tehnici yoghice puse la punct de mii de ani. Dincolo de miturile, exagerările specific atmosferei orientale și dimensiunea practicii adresată strict metafizicii, investigația științifică a acestor discipline poate oferi garanții în ceea ce privește efectele lor în planul terapeutic. Prezentul material reprezintă o colecție de dovezi din articole științifice de sinteză, urmând în special un material al doctorului Pallav Sengupta. Chiar dacă în mai toate textele clasice yoghine, nu sănătatea este țelul urmărit de practicieni,  referințele colaterale ale dimensiunii terapeutice (yoga chikitsa) ale yogăi prezintă un interes deosebit pentru occidentalul modern.

practici yoghine si sanatate Continue reading “Impactul practicilor yoghine asupra sănătății”

Stagiu Yoga Tummo, 10-12 martie 2017

Tematica: Acest stagiu este dedicat bazelor practicii yoga tummo si intelegerii rolului pe care il joaca frigul in cadrul sanatatii noastre.

De inspiratie tibetana, practica yoga tummo reprezinta un corpus de principii si tehnici de adaptare la frig si zapada, in vederea reconstituirii mecanismelor naturale de aparare ale omului. Aceasta disciplina permite impingerea limitelor rezistentei la frig, lucrand pe insasi notiunea de limita. Stimuleaza sistemul respirator, cel cardio-vascular si cel imunitar, trezind facultatile arhaice latente din noi (de cele mai multe ori atrofiate de climatul modern).

oameni in zapada

Practica yoga tummo creste capacitatea de termoreglare a fiintei umane si de adaptare la conditiile exterioare; si cel mai important.. de adaptare la viata.

Continue reading “Stagiu Yoga Tummo, 10-12 martie 2017”

Practica yoga ca efort continuu

O noapte petrecută pe munte echivalează cu ani de meditații și rugăciuni.“- proverb chinezesc

yoga si muntele

În lumea complexă a celor atinși de dorul spiritului, de diafanul și sublimul lumii, există ideea revelației fulgurante a adevărului, intuiția cvasi-instantanee a nemărginirii, colapsul momentan al eului limitator. Fenomenul poartă nume diverse, (samadhi- enstaza yoghină cf. Mircea Eliade, rezonanță semiotică cf. Mario Sorin Vasilescu, satori- “iluminarea” în zen, fana- “extincția” în sufism etc), iar comentatorii avizați încă nu s-au decis dacă este vorba de aceeași experiență pusă în contexte culturale deosebite sau dacă experiențele sunt diferite prin natura lor. Nu vom intra acum în această fascinantă și inutilă polemică. Continue reading “Practica yoga ca efort continuu”

Scurtă incursiune în noțiunea de tapas

Noțiunea de „tapas” suportă multiple sensuri, toate ancorate pe filonul practicii. Tapas poate fi orice efort conștient și deliyoga focberat în vederea transcenderii propriei micimi interioare. Este o înfrânare necesară, o asceză practică, o disciplină corporală și psihică fără de care lumea spiritului rămâne o simplă potențialitate, o banală divagație verbală. Conceptul de tapas are încorporat în el dimensiunea practică, osatura solidă ce susține o transformare reală a practicianului. Continue reading “Scurtă incursiune în noțiunea de tapas”

Le yogi des neiges. Brève chronique d’Aosta

On dit souvent le hasard n’existe pas, tout est régi derrière le rideau de la scène du monde et que toute action porte en elle-même une signification. Celui qui écrit ces mots ne partage pas (ou au moins pas entièrement) cettDSCN3124e vision sur le monde, dans laquelle l’absence complète de hasard implique des lois absolues, en limitant ainsi les facettes de la liberté. Il existe parfois du pur hasard, à ne pas nécessairement regarder comme une roulette aveugle compensant les trajectoires prédéfinies, mais simplement comme un espace de liberté, alimenté quelquefois par la fascination de l’histoire; car c’est d’une histoire dont il s’agit ici. Continue reading “Le yogi des neiges. Brève chronique d’Aosta”

Trezirea matinala

Suntem bombardati cu tot felul de sugestii privind intarirea sistemului imunitar: de la ciuperci minune venite din Himalaya pana la retete autohtone Mongakucare mai de care mai laudaroase. Nu lipsesc nici medicamentele clasice, nici infuzia suprasaturata de verzituri naturiste, nici chiar pilulele homeopate de zahar chior cu pretentii terapeutice. Mai pe scurt, bani aruncati aiurea, intr-o industrie gigantica ce profita de pe urma celor slabiti trupeste. De altfel, cei ce se ocupa cu imonologia stiu foarte bine ca sistemul imunitar reprezinta o structura extrem de complexa, prea putin inteleasa. Un medic specialist in domeniu chiar spunea ca a te juca cu imunitatea este ca si cum te-ai juca cu centrala de la Cernavoda. Continue reading “Trezirea matinala”

Opoziție, complementaritate, unitate

Wolfang Pauli, un fizician pe cât de riguros și sceptic până în ultimele detalii în analiza științificăsarut1912, pe atât de deschis către zona ființei ce scapă demersului rațional, sesiza două tendințe înrădăcinate adânc în gândirea occidentală: două extreme contradictorii, însămânțate profund în conștiința occidentalului, două limite separate și opuse în mod fundamental. O viziune științifică, pozitivistă, ce propune o lume materială formată din obiecte, în care chiar și subiectul cunoscător este aproape redus la statutul de obiect. Pe de altă parte, într-o viziune idealistă, la capătul experiențelor mistice, sufletul se detașează complet de materie pentru a se uni (sau reîntoarce) la însuși Dumnezeu. Continue reading “Opoziție, complementaritate, unitate”

O căutare esențială. Întrebându-l pe Întrebator

 

„Cine sunt dincolo de corpul meu bolnav ori sanatos. Cine sunt dincolo de reacțiile, emoțiile și isteriile mele. Cine sunt dincolo de tumultul sentimentelor, fie lăudabile ori vinovate, timide sau copleșitoare, otrăvite sau tandre. Cine sunt în adâncurile mele, dincolo de vânturile și valurile gândurilor sau de ghiveciul ideilor.Întrebator, Mario Sorin Vasilescu

Ființa e corabia navigând pe mări interioare și exterioare. Dar cine alege ținta, cine stabilește itinerariul? Și, mai ales, cine îl parcurge? Prinsă sau prins în aparentul haos al bazarului tău de dorințe și restricții; zvârlită de colo-colo de înfruntarea gândului cu simțămintele, țintuit(ă) de prejudecăți și mânat(ă) de părerea altuia, n-ai nici o șansă să fii TU cu adevarat. Și nici să-ți îndeplinești visurile. Dacă rămâi așa…”. Continue reading “O căutare esențială. Întrebându-l pe Întrebator”